Pedagog nedir? Pedagojinin uzmanlık alanları nelerdir?

Çocuklar, bir ülkenin kalkınmasında ve gelişmesinde en önemli yapı taşlarıdır. Öyle ki yarınları kendilerine emanet edeceğimiz çocuklarımız için doğdukları günden itibaren özenle hareket ediyoruz. Çocuklarımızın gelecekte karşılaşabileceği sorunları engellemek için pedagog desteği alabiliyoruz. Aslında, pedagoji bilimi de tam olarak bunu hedefliyor. “Pedagog ne demek?” ve “pedagojinin uzmanlık alanları nelerdir?” Aşağıda bu başlıkları inceleyerek konuyu daha iyi anlayabiliriz.

PEDAGOJİ NEDİR?

İnceleme alanı çocuklar olan; çocukların duygusal, zihinsel ve sosyal gelişimleri için araştırma yapan bilim dalına pedagoji denir. Pedagoji alanında uzmanlaşmış kişilere ise pedagog denir. Pedagogların tam olarak ne iş yaptığını, ne demek olduğunu ise bir alt başlıkta daha detaylı inceleyelim.

PEDAGOG NEDİR?

Pedagog, çocukların özellikle zihinsel gelişimini ve psikolojisini takip eden, olası problemlere karşı danışmanlık yaparak çözüm üreten uzmanlara denir.

BUNUNLA BİRLİKTE;

sadece psikolojik problemler karşısında değil; fiziksel, zihinsel, sosyal ve duygusal açıdan doğru çocuk yetiştirme adına da rehberlik yaparlar.

ÇOCUĞUM İÇİN HANGİ DURUMLARDA PEDAGOG DESTEĞİ ALMALIYIM?

  • Çocuğun yalan söylemesi
  • Çocuğun paylaşmayı bir türlü öğrenemiyor olması
  • Kardeşleriyle kavga etmesi
  • Oyun veya teknoloji bağımlılığı
  • Çocukta inatçılık
  • Beslenme alışkanlıkları
  • Çocuğun eğitimsel problemleri
  • Uyku alışkanlığı kazanamama
  • Yemek yememe
  • Uyum problemleri (uyumsuzluk)
  • Bağlanma problemi
  • Tuvalet eğitimi ve benzeri durumlarda pedagog desteğine başvurabilirsiniz.

Yukarıdaki maddeler, çocuk gelişimi konusunda işin uzmanı bir pedagogdan alabileceğiniz desteklerden sadece bir kısmıdır.

Herhangi bir aksaklık karşısında pedagog yardımı almayı tercih ettiğimiz gibi ortada hiçbir aksaklık yokken de pedagog danışmanlığı almayı tercih edebiliriz. Yani, -ileride bir gün- çocuk psikoloğu veya çocuk psikiyatristine ihtiyaç duymamak için, ailemize ve çocuğumuza danışmanlık yapacak uzman pedagoglardan destek almak istememiz de oldukça normaldir.

UNUTMAYIN: Pedagoglar, ebeveynlerin göremediği (ya da normal karşıladığı) detayları görerek çocukta bir problem olabileceğini önceden fark edebilir; bununla ilgili çeşitli testler de yapabilirler. Örneğin, çocuklarda dikkat problemleri genellikle okula başladıklarında açığa çıkar. Eğer bir pedagogdan danışmanlık/rehberlik hizmeti alıyorsanız dikkat problemleri gibi çocuklarda sıklıkla görülebilen problemlerin erken teşhis edilmesini sağlayabilirsiniz. Bu da pedagogların önemini bir kez daha hatırlatan önemli bir ayrıntıdır.

Herhangi bir pedagog tavsiyesi ihtiyacınız yoksa; pedagog desteği almayı düşünmüyorsanız bile çocuk gelişimi konusunda uzman pedagogların sosyal medya hesaplarını takip etmenizi tavsiye ederiz. Çok önemli ve pratik ipuçları paylaşıyorlar 😉

Pedagoglar bu gibi konularda danışman rolündedirler. Ruhsal problemleri tıbbi yöntemlerle tedavi etme sorumluluğu çocuk psikiyatristlerinde; terapi yöntemiyle tedavi etme sorumluluğu ise çocuk psikologlarındadır. Dolayısıyla, tavsiye ve yönlendirmelerin yetersiz olacağı düşünüldüğünde pedagoglar ile psikiyatristler –veya psikologlar- birlikte çalışmalıdır.

PEDAGOGLAR TAM OLARAK HANGİ ALANLARDA HİZMET VERİRLER?

1- Eğitim: Okullarda eğitim süreçlerinin daha verimli olması için çalışmalar yürütürler. Eğitim konularında, materyallerinde veya genel olarak süreçte bir hata varsa düzeltilmesini önerirler. Bunlarla birlikte çocukların okulla ilgili problemlerine (uyumsuzluk, başarısızlık, isteksizlik, disiplin suçları) çözüm arayıp, rehberlik yaparlar.

2- Zeka seviyelerinden kaynaklı uyum: Üstün zeka veya zeka geriliği gibi az rastlanır durumlarda çocukların uyum problemlerini inceler, araştırır, çözüm üretmeye çalışırlar.

3- Öğrenme problemleri: Çocuklarda dikkat eksikliği gibi öğrenmeye engel oluşturabilecek problemlerin üstesinden gelmek için çalışmalar yürütürler.

4- Aile danışmanlığı: Ebeveyn-çocuk ilişkilerinde rehberlik yaparlar.

5- Terbiye ve eğitim: Çocukları olumlu davranışlara sevk etme, hayata hazırlama ve olumsuz davranışlardan uzaklaştırma gibi sorumlulukları vardır.

6- Bilirkişi: Resmi kurumlarda alınan kararlara etki etme, rapor hazırlama gibi sorumlulukları vardır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Whatsapp'tan sorun
Nasıl yardımcı olalım?
Merhabalar,
Ücretlerimizi öğrenmek için bize sorun😊

Hızlıca randevu oluşturabilirsiniz 👇 👇