Bilişsel Gelişim Geriliği (Zihinsel Yetersizlik)

Bilişsel Gelişim Geriliği (Zihinsel Yetersizlik)

 

Bilişsel gelişim, çocuğun gerçeğe uyum sağlama, bilgi toplama, yaşına uygun bir şekilde öğrenme ve sorun çözme becerilerini içermektedir. Yaşamın ilk üç yılı çocuğun gelişimi açısından kritiktir. Bu yıllarda beyin ve merkezi sinir sistemi, hücreler arasında yeni bağlantılar kurarak çok hızlı gelişim göstermektedir. Dil gelişiminde gecikme, okuma-yazma öğrenmede sorunlar/gecikme, ders başarısının düşük olması, akranları ile iletişim kurma ve arkadaşlık geliştirmede sorunlar, kişisel bakımını ve günlük aktiviteleri yaparken zorlanma bilişsel/zihinsel yetersizliğe eşlik etmektedir.

 

Çocukluk çağında bilişsel/zihinsel gerilik görülme sıklığı dünya genelinde yaklaşık olarak %1 ila %3 arasında değişmektedir. Yani her 100 çocuktan 1 ila 3’ünde bilişsel/zihinsel gerilik gözlenmektedir. Ülkemizde ise bu sıklık %5,5 olarak saptanmıştır.

 

Bilişsel/zihinsel yetersizliğe neden olabilecek bazı faktörler bilinmektedir. Ancak bu nedenler bilişsel/zihinsel geriliği olan çocukların çok az bir kısmında saptanabilmektedir. Geri kalan çok büyük bir kısımda bilişsel/zihinsel geriliğin sebebi bulunamamakta, bilinmemektedir.

 

Bilişsel/zihinsel gerilik tanısı dünya genelinde geçerli olan ve kullanılan tanılama sistemine (DSM) göre konulmaktadır.  Buna göre hafif, orta, ağır ve çok ağır olmak üzere sınıflandırılmaktadır.

Detaylı bilgi için; Doç. Dr. Canan Kuygun Karcı

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Whatsapp'tan sorun
Nasıl yardımcı olalım?
Merhabalar,
Ücretlerimizi öğrenmek için bize sorun😊

Hızlıca randevu oluşturabilirsiniz 👇 👇