Özgül Öğrenme Güçlüğü Nedir?
Özgül öğrenme güçlüğü (ÖÖG), çocuğun yeterli zekaya, motivasyona, sağlam duyu mekanizmalarına sahip olmasına rağmen yeni bilgiyi öğrenmekte ve kullanmakta zorlanmasıdır. Bu öğrenme güçlüğü okuma, yazma, matematik becerileri, dinleme, konuşma ve mantık yürütme gibi alanlarda yaşanır. Özgül öğrenme güçlüğü nörogelişimsel bir bozukluktur, yani doğuştan gelen yapısal bir sorundur.
Özgül öğrenme güçlüğü belirtileri erken çocukluk döneminde (0-6yaş) görülebilir ancak sıklıkla okul döneminde dikkat çekici boyutlara ulaşır. Özgül öğrenme güçlüğünde 3 alt tip tanımlanmıştır.
Okuma güçlüğü (disleksi) ile giden: Okumayı öğrenmekte zorlanma, okumanın yanlış veya yavaş olması, okuduğunu anlamakta zorlanma gibi belirtiler görülür. En sık görülenidir.
Yazılı anlatım güçlüğü (disgrafi) ile giden: ” -b, -d, -p, -m, -n” gibi harfleri okurken veya yazarken karıştırma, yazıları tersten okuyup yazma, harf/hece eksik yazma, büyük/küçük harf karıştırma, noktalama işaretlerini öğrenmekte zorlanma, sayfa düzeninde bozukluk, yavaş yazma gibi belirtiler görülür.
Sayısal hesaplama güçlüğü (diskalkuli) ile giden: Sayıların sırasını öğrenmekte zorlanma, dört işlemi öğrenmekte zorlanma, problem çözmekte zorlanma gibi belirtilerle gider.
Özgül öğrenme güçlüğünde yaşanan sorunlar sayılan alanlardan birinde olabileceği gibi tüm alanlarda da olabilir. Ayrıca zaman ve yön kavramlarını öğrenmekte, sosyal algılama ve etkileşimde sorunlar yaşayabilirler.
Özgül öğrenme güçlüğünün yaygınlığı okul çağındaki çocuklarda %5-15, erişkinlikte tahmini %4 olarak bildirilmiştir. Erkeklerde kızlardan 2-3 kat daha sık görülmektedir.
Yaşanan sorun sayılan alanlardan birinde olabileceği gibi tüm alanlarda da olabilir. Ayrıca zaman ve yön kavramlarını öğrenmekte zorlanırlar. Sosyal algılama ve etkileşimde sorunlar yaşayabilirler.
Detaylı bilgi için; Doç. Dr. Canan Kuygun Karcı