Fobi, bir kişinin hayvanlar, yükseklik, karanlık, kapalı alan, iğne gibi belirli bir nesne veya durumdan beklenenden fazla düzeyde bir korku veya kaygı duymasıdır. Kişi bu korkulan durum veya nesneyle hemen her karşılaştığında kaygı veya korku duyar ve ondan kaçınmaya çalışır veya yoğun bir kaygıyla ona katlanmak zorunda kalır. Bazı kişiler korkulan durum veya nesne ortamda olmasa da onunla ilgili bir konuşma olduğunda veya hayal ettiğinde de benzer kaygıları yaşayabilir. Eğer bu korku veya kaygı çocukta belirgin bir sıkıntıya sebep olur ve uzun süredir devam ederse (6 aydır var olması durumunda) fobiden bahsedebiliriz. Fobiler 5 gruba ayrılabilir:
Hayvan fobileri: Örümcek, böcek, köpek, kedi gibi
Doğa- çevreyle ilişkili fobiler: Yükseklik, gök gürültüsü, şimşek, fırtına, su
Kan –iğne – yara ile ilişkili fobiler: Sağlıkla ilgili girişimler
Durumsal fobiler: Uçak, asansör, kapalı veya dar alanlar
Diğer fobiler: Palyaço, balon, kusma, nefessiz kalma gibi
Listeye baktığımızda pek çok kişide yukarıda sayılan fobilerden herhangi birisinin olduğunu düşünebilirsiniz. Fobiler toplumda oldukça yaygın görülürler. Çocuk ve ergenlerde de kaygı bozuklukları içerisinde en sık görüleni fobilerdir. Çalışmalarda çocuk ve ergenlerde görülme sıklığı %5-15 arasında belirtilmektedir. Bize başvuran hastalarda ise bu orandan daha yüksek sıklıkta fobilerle karşılaşmaktayız.
Peki, bunların hepsi tedavi gerektirir mi? Burada şu nokta önem kazanır. Bu fobinin çocuğun hayat kalitesini ne derece bozduğu ve ne kadar sıkıntı yarattığının belirlenmesi tedavi edilip edilmemesi noktasında belirleyici olacaktır.
Erişkinde kedi fobisi tedavisi zor mudur uzun zaman mı gerekir