Anksiyete Kaygı Bozuklukları Belirtileri Nelerdir?
Anksiyetenin bir duygu olduğundan ve bazı durumlarda yaşanmasının da oldukça normal olduğundan bahsetmiştik. Peki, anksiyete (kaygı) ne zaman bir hastalık belirtisidir? Eğer yaşanılan kaygının şiddeti yaşla ve içinde bulunduğu durumla orantısız ise, kişinin hayatında sorunlara yol açıyorsa ve belirli zaman diliminde geçmemişse anksiyete (kaygı) bozukluklarından şüphelenilir.
Psikiyatride çeşitli anksiyete (kaygı) bozuklukları tanımlanmıştır. Bu anksiyete (kaygı) bozukluklarında yaşanılan kaygı ile birlikte bedensel ve davranışsal bir takım belirtiler ortak olarak görülebilir.
Kaygılı durumdayken kalp hızında artma, sık nefes alıp verme, terleme, titreme, baş dönmesi, mide bulantısı, karın ağrısı gibi bedensel tepkiler oluşabilir. Bazen de donakalma görülebilir.
Korkulan veya kaygı duyulan durumlardan kaçınma, bu ortamlara girmek istememe anksiyete (kaygı) bozukluklarında sık görülen davranışlardır. Eğer korkulan veya kaygı duyulan duruma maruz kalmak zorundaysa kendisini koruyacağını düşündüğü bir kişiyi veya bir nesneyi yanına alarak bu duruma katlanılır. Örneğin, köpek korkusu olan birisinin köpek olduğunu bildiği bir yere girmemesi, girmek zorundaysa yanında birisiyle ortama girebilmesi buna örnek verilebilir. Veya bu ortamlarda kendisini koruyacağını düşündüğü bir davranış geliştirebilir. Çocuklarda kaygı kendisini sıklıkla hırçınlık, sinirlilik gibi davranışsal sorunlarla da gösterebilir.
Kaygıya verilen tepkiler benzer olsa da kaygı yaratan sebepler birbirinden farklı olduğu için anksiyete (kaygı) bozuklukları çeşitli alt başlıklara ayrılmıştır. Aşağıda psikiyatride tanımlanan anksiyete (kaygı) bozukluklarının listesi verilmiştir.
- Ayrılık Anksiyetesi Bozukluğu
- Selektif Mutizm (Seçici Konuşmazlık)
- Özgül (Spesifik) Fobi
- Sosyal Fobi
- Panik Bozukluğu
- Yaygın Anksiyete Bozukluğu