Uyku Bozuklukları ve Uyku Bozukluğu Tedavisi
Uyku gün boyunca yorulan vücudumuzun ve sinir sistemimizin dinlendiği, fiziksel ve zihinsel sağlığımız için ihtiyaç duyduğumuz bir gereksinimdir. Hayatımızın üçte birinden daha büyük bir kısmını kaplayan uyku günlük hayatımızın kesintiye uğraması ya da boşa geçen zaman değildir. Uyku, zihinsel yaşamın önemli bir parçası olduğu gibi hormonal düzenleme için de ihtiyaç duyulan bir süreçtir. 80’in üzerinde uyku hastalığı türü vardır. Başlıca uyku bozuklukları, uykusuzluk, uykuya dalamama, erken uyanma, aşırı uykululuk uyurgezerlik, huzursuz bacak sendromudur.
Bunlar yaşam kalitesinin azalmasına sebep olur. Uyku bozuklukları, makine kullanımını ve meslek hayatını da olumsuz etkilediği için bir halk sağlığı sorunudur. Uykusuzluk, erken uyanma gibi uyku bozuklukları birçok psikolojik rahatsızlıkla eş zamanlı olarak görülebileceği gibi onların öncülü olarak da meydana gelebilir.
Uyku Şikayetleri Nelerdir?
Ne Kadar Uyumalıyız?
Uyku Bozukluğu Türleri Nelerdir?
Uyku, gün boyu yorulan vücudun ve yıpranan sinir sisteminin, yenilenmesi ve dinlenmesi için kendini bakıma aldığı bir zaman dilimidir. Uyku esnasında oluşan sorunlar veya aksiliklerin tamamına uyku bozukluğu denir. Bu sorunlara horlama, uyku apnesi, uykusuzluk gibi diğer sorunlar da eklenebilir. Uyku bozukluğu yaşayan kişiler hem bedenen hem de ruhsal olarak kendilerini gün boyunca kötü hissederler. Uyku bozukluğunuz için bir psikiyatriden destek alabilirsiniz. Kızılay psikiyatri merkezlerimizden kolaylıkla randevu alabilirsiniz.
1. Uykusuzluk (Insomnia)
Uykusuzluk (insomnia), uykuya dalma ve uykuyu sürdürmede güçlük çekme, normalden erken uyanma, gün içinde uykulu olma olarak tanımlanır. Herkes birkaç gece uykusuzluk çekebilir ancak bunun haftalar, aylar sürmesi durumunda uykusuzluktan (insomnia), kronik uykusuzluktan bahsedilebilir. Uykusuzluk ilaç kullanımı, tiroid hastalıkları, gürültü, ışık, kronik stres, depresyon ve psikolojik sebeplerden kaynaklanabilmektedir. Genellikle bunun psikiyatrik rahatsızlıklardan kaynaklandığı ve buna bağlı gelişen ikincil bir rahatsızlık olduğu düşünülür. Her üç kişiden birinde uykusuzluk görülür. Uykusuzluk her yaşta görülebilir ancak kadınlarda ve ileri yaştakilerde görülme sıklığı daha fazladır.
Toplumda görülme sıklığı çok fazla olmasına rağmen hekime başvurma oranı düşüktür. Ciddi bir psikiyatrik rahatsızlığın işareti olabileceği için iyi izlemek ve bir hekime başvurmak gerekir.
Uyku Apnesi: Uyku bozukluğu çekenler genelde uygunsuz ortamlarda uykuya dalmazlar. Eğer böyle bir durum varsa insomnianın sebebi uyku apnesidir. Gündüz çok fazla uyuklama, yorgunluk, baş ağrısıyla uyanma, horlama ya da uyurken nefessiz kalma uyku apnesi belirtileridir.
2. Aşırı Uykululuk (Hipersomnia)
Çok uyuma anlamına gelen hipersomnia, aşırı uykululuk ve gündüzleri uyma eğilimi olmak üzere iki türdür. Genelde başka psikiyatrik rahatsızlıklarla eş zamanlı görülür ancak onların öncülü olduğu zamanlarda olabilir. Patolojik olmadığı durumlarda vardır. Ailede yaygın bir durum olmasıyla ya da kişilik özellikleriyle ilgili olabilir. Hipersomnia akciğer, karaciğer rahatsızlıklarına, beyiz lezyonuna ya da kalp hastalıklarına bağlı da gelişebilir. Bu yüzden hipersomnia şüphesi olan hastaların bir doktora başvurması tavsiye edilir.
Narkolepsi: Gündüzleri aşırı uyuma eğilimi, uyku atakları görülmesi durumudur. Bu kısa süreli uykularda çok çabuk dalma, rüya veya rüya benzeri halüsinasyon görme gibi özellikleri vardır. Gülerken ya da ağlarken kullanılan kasların kontrolünde zayıflama görülür. Sabah uyandığında hemen kalkamama, bir süre hareketsiz kalma gibi durumlar görülür. Yapılan testlerde, narkolepsi hastalarında normalde olması gerekenden çok daha erken (uykunun ilk 5-10 dakikasında) REM uykusu adı verilen faza geçildiği görülür.
3. Huzursuz Bacak Sendromu
4. Rüya Sıkıntı Bozukluğu
5. Uyurgezerlik
6. Uyku Felci
İyi Bir Uyku İçin Neler Yapmalısınız?
1. Uykulu hissedinceye kadar yatağa gitmeyin. Uykunuz gelinceye kadar aklınızdan uyku ile ilgili endişelerinizi atmanızı sağlayacak rahatlatıcı şeyler yapın. Kitap okuyabilir ya da hafif müzikler dinleyebilirsiniz.
2. İlk 20 dakika uyuyamazsanız yataktan ve yatak odanızdan çıkın. Yatak odanız yalnızca uyumak için gideceğiniz yer olmalı. Başka bir odada uykunuz gelinceye kadar uyarıcı olmayacak işlerle uğraşıp uykunuz geldiğinde yatağınıza dönebilirsiniz.
3. Her gece yatmadan önce ılık banyo, yoga, meditasyon gibi rahatlatıcı şeyler yapın.
4. Her gün aynı saatte kalkın. Düzenli bir uyku programına uymaya çalışın. Hafta sonları ve tatillerde de bu programa uyun.
5. Mümkünse gündüz uykularından kaçının.
6. Beslenme konusunda da düzenli bir program takip edin. Yeme, içme, hareket konusunda vücut saatinizin düzgün çalışması için uğraşın.
7. Yatak odanızın sessiz, serin ve karanlık olduğundan emin olun.
8. Yatağa gitmeden hemen önce yemek yemeyin, nikotin almayın.
9. Öğleden sonra kafein tüketmeyin.
10. Uyku saatinizden önceki 6 saat boyunca alkollü içecek tüketmeyin.
11. Uyku saatinizden önceki 4-5 saat boyunca ağır egzersiz ve idmanlardan, stresli aktivitelerden kaçının. Spor ve egzersizler için sabah saatlerini tercih edin.
12. Uyku hapları ve yatıştırıcı ilaçlardan kaçının.
13. Horlamanız hafifse yana dönerek yatın.
14. Hamile olduğu için uykusuzluk çeken kadınlar ılık süt içerek, akşamları sıcak banyo ve düzenli egzersizlerle uykuya dalmayı kolaylaştırabilir. Baş, karın ve diz bölümlerini yastıkla destekleyebilir.
Ne Zaman Uyku Probleminiz için Doktora Başvurmalısınız?
1. Yıkanmak, kafein tüketimini kesmek, egzersiz yapmak gibi yollar işe yaramıyorsa,
2. Uyku sorununuzun altında psikolojik rahatsızlık (depresyon, anksiyete gibi) olduğunu düşünüyorsanız,
3. Uyku sorununuzun altında kalp rahatsızlığı yattığına inanıyorsanız,
4. Aşırı horluyorsanız,
5. Uyurken nefessiz kalıyorsanız,
6. Günlük aktivitelerinizi yaparken uyuyakalıyorsanız (konuşurken, gazete okurken vb.),
7. Uyuyakalma durumunuz, halk sağlığı sorunu halini aldıysa (araç kullanırken uyuyakalmak gibi),
8. Uyandığınızda yorgun hissediyorsanız,
9. Baş ağrısıyla uyanıyorsanız,
10. Kullandığınız bir ilacın uyku problemine sebep olduğunu düşünüyorsanız bir doktora başvurmalısınız.
Eğer uyku sorunlarınız 1 ay’dan uzun bir süredir var ise ve günlük hayatınızı etkiliyorsa, bir uzman doktora başvurmanız sizler için uygun olacaktır. Tıbbi özgeçmişiniz, fiziksel muayene ve bazı kan testleri uykusuzluğun bazı nedenlerinin ortaya konulmasında faydalıdır. Yatak partneriniz ve diğer aile üyeleri sizin uykunuz hakkında değerli bilgilere sahip olabilirler. Onlara horlayıp horlamadığınızı veya uyku sırasında huzursuz yatıp yatmadığınızı sorun. Uyku bozukluğu için başvurduğunuz doktorunuza uyku hakkındaki her türlü bilgiyi aktarın.
Uyku Bozuklukları Nasıl Tedavi Edilir?
Uyku, hassas bir konudur ve günlük hayatımızda enerjimizi sağlayan şey aldığımız uykudur. Uyku bozukluğu sürekli hale gelince gerçekten çok büyük bir sorun haline gelebilir. O yüzden kendi sağlığınızı riske atmamak ve enerjik bir sabaha uyanabilmek için, uzman ve tecrübeli psikiyatrislerimizden oluşan ekibimizden yardım alabilirsiniz.
Unutmayın, mutlu ve güzel bir gün geçirmenin altın kuralı güzel bir uyku çekmekten geçer.